1.Llegeix el text i respon a les preguntes

Ja fa molts anys, en un petit poble on hi havia pocs habitants, hi havia un noi anomenat Oriol de 12 anys que li agradava viure aventures de tota mena. Aquest jove era fill d’un home que es deia Josep Maria, qui era reconegut per fer uns vaixells magnífics.

Una tarda d’estiu molt calorosa, l’Oriol va decidir anar a la platja ell sol. Mentre estava a l’aigua, va veure un objecte que brillava com el sol. Va anar a veure què era i es va trobar una ampolla de vidre que flotava sobre el mar, la va agafar i se la va emportar a la sorra. Quan es va fixar en l’ampolla va observar que tenia un contingut. Va obrir-la i va treure el que duia a dins, era un pergamí antic on es mostrava el mapa d’una illa i tenia una creu en mig.

Va anar molt ràpidament a la botiga d’antiguitats on treballava un molt bon amic del seu pare, es deia Carles. L’Oriol li va ensenyar l’ampolla amb el mapa i va dir l’home.

-On l’has trobat?

-Al mar, no molt lluny de la platja.

-D’acord. Si no m’equivoco aquest mapa és d’un tresor.

-Com ho saps?

-Els antics pirates quan ja sabien que anaven a morir enterraven el seu tresor i després feien un mapa que el posaven dintre d’una ampolla perquè algun dia un afortunat el descobrís.

-Llavors que faig?

-Jo t’aconsello que el cerquis perquè segurament hi haurà un bon boti. Això si, dubto molt que el teu pare et deixi anar.

-Tens raó. Però ho intentaré.

-Abans que marxis, si et deixen m’agradaria acompanyar-te en la teva aventura per conèixer nou món.

–D’acord, també pots portar el teu gat!

L’Oriol se’n va anar cap a casa corrents amb la seva relíquia a les mans i quan va arribar a casa el seu pare li va preguntar:

-On eres?

-A la platja, és que avui feia molta calor.

El jove no volia ensenyar el mapa al seu pare, ja que si el mostres el trencaria en mil trossets, per què era molt protector des de la mort de la seva dona a causa de càncer i mai arriscaria la vida del seu fill.

L’adolescent va rumiar tota la nit i al final va decidir anar-se’n amb el Carles en un dels vaixells nous del seu pare.

D’aquí no se sap res més de l’Oriol, però fa poc a les notícies van mostrar en una illa del Carib dos esquelets al costat d’un tresor grandiós.

ACTIVITATS

1: Com es diu el protagonista?

2: Quin tipus de text és?

3: De què va morir la mare del protagonista?

4: Que va trobar a la platja?

5: Com es deia l’amic del pare del protagonista?

6: Digues quins noms propis surten en el text.

7: El nen se’n va anar a buscar el tresor?